Bükkaljai kőkulTÚRA 2021

Bükkaljai kőkulTÚRA 2021

2021-ben is folytatódik a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra látnivalóit és emlékeit bemutató Bükkaljai kőkulTÚRA túrasorozatunk, melynek során 12 alkalommal, a Bükkalja más-más településeinek környékére kalauzoljuk a résztvevőket, ahol bemutatjuk a kőkultúra emlékeit és látnivalóit, illetve a környék természeti kincseit.

Útjaink során megismerjük a rejtélyes kaptárköveket, a hatalmas kőhodályokat, a különleges barlanglakásokat, de láthatunk majd kőbújókat, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákat, kőfalú házakat, kőkerítéseket, kőpadokat, művészien faragott sírköveket, út menti feszületeket és szobrokat, különleges szurdokokat, mely élményeket a Bükkalja tufába vájt ódon borospincéinek mélyén koronázzuk meg.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket minden korosztályból, a túrasorozat ugyanis nem a teljesítményről szól, hanem a Bükkalja kulturális és természeti látnivalóinak megismeréséről. A kb. 15 km hosszúságú távokat 6-7 óra alatt tesszük meg. Az útvonalat úgy állítottuk össze, hogy közben bőven akad látnivaló, melyeket részletesen be is mutatunk.

A túrasorozat útvonalai és állomásai sok újdonságot tartogatnak a korábbi résztvevőknek is, ugyanis igyekeztünk változtatni és színesíteni az előző évek programjain, így több településen is gasztronómiai rendezvényekhez kapcsoltuk a túrákat vagy helyi termékek és borok kóstolójával kedveskednek vendéglátóink.

A Bükkaljai kőkulTÚRA 2021. évi időpontjai és helyszínei:
Március 20. szombat – Egerbakta és Sirok kaptárkövei
Április 17. szombat – Bükkzsérc és környéke
Május 8. szombat – Noszvaj és a síkfőkúti források
Június 5. szombat – Demjén és Egerszalók kőemlékei
Július 3. szombat – Nagy-Eged hegyi Természet- és Tájismereti Tanösvény
Július 10. szombat – Nagy-Eged hegyi Természet- és Tájismereti Tanösvény
Augusztus 14. szombat – Cserépfalu és környéke
Szeptember 25. szombat – Cserépfalu, Cserépváralja és Bogács
Október 10. vasárnap – A turistaság emlékei Várkút környékén
Október 30. szombat – Mész-hegy Nyerges-tető védett természeti terület
November 13. szombat – Bátor és környéke
December 4. vasárnap – Egerbaktai tőzegmohás láptavak

A túrák részletes kiírásait megtaláljátok weboldalunkon és facebook oldalunkon is eseményként, általában 2-3 héttel az időpontok előtt.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Comments are closed.