Tibolddaróc
Egertől 26 km-re keletre a Kácsi-patak völgyében fekszik Tibolddaróc. A szőlő- és borkultúra hagyományai egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, amit a levéltári anyagok is bizonyítanak. Az 1300-as évekből származó „Pincekataszter” már Tibolddarócot is felmérte, azaz tartalmazza. A településen közel egy kilométer szélességben, 3–7 szint magasságban helyezkednek el a pincerendszer utcái. Az utcákról nyíló, tufába faragott pincék és volt barlanglakások látképe egyedülálló. A közel ezer pincéből álló pincerendszer, a néhány üresen álló barlanglakás kivételével napjainkban a borászatot szolgálja. Az évszázados pincék nemcsak turistalátványosságot jelentenek, hanem kiváló minőségű bor előállításának, értékelésének hátterét is adják.
A pincerendszer főutcája minden évben otthont ad a szabadtéri főzés-sütés szerelmeseinek. A bográcsos és egyéb „füstös” ételek illatával telítődött panorámás pincefalu vendégei évente egyszer, júniusban a modern konyhából száműzött középkori módszerekkel sütnek és főznek, a „Víg Daróci Pincék Főzőfesztiválja” néven. Az évente megrendezett szabadtéri konyha és borfesztivál egyre népszerűbb rendezvény.