A Bükkaljai Kő-út túramozgalom

A Bükkaljai Kő-út túramozgalom

Az egri Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület által működtetett Bükkaljai Kő-út túramozgalom a Bükk hegység déli előterében szerényen megbújó és a túrázók körében kevésbé ismert Bükkalja dombvidékére kalauzol el és 16 állomás segítségével mutatja be a Hungarikum címmel is kitüntetett Bükkaljai kőkultúrát.

A túramozgalom nevét adó Bükkaljai Kő-út egy tematikus út, mely hazánk egyik legkülönlegesebb és legegyedibb kistájcsoportján vezet keresztül, ahol sajátos kőből faragott világ, helyi építészeti kultúra alakult ki felhasználva a Bükkalját borító vulkáni tufa adottságait. Nem véletlen, hogy az építőkő fejtése és a népi építészetben történő felhasználása, a kőfaragás és a kőzetbe mélyített helyiségek készítése a Kárpát-medencében a Bükkalján nyúlik vissza a legrégebbi időkig.

A túra állomásain megismerheted a vidék tradicionális kőkultúráját, felfedezheted a Bükkalja természeti értékeit, a települések kultúrtörténeti nevezetességeit, megkóstolhatod a vidék méltán híres borait, és élvezheted a helyiek vendégszeretetét.

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat az alábbi módokon:

1. Az igazolófüzet megvásárlásával, mely részletes leírások és színes fotók segítségével mutatja be a Bükkalja kőkultúráját , e mellett az ára már tartalmazza a teljesítésért járó kitűzőt és annak postaköltségét is. A füzet megvásárolható a Kaptárkő Egyesület weboldalán vagy szerződött partnereinknél (ennek listája lentebb található). A teljesítés feltétele, hogy tetszőleges módon (gyalogosan, futva vagy kerékpárral), tetszőleges sorrendben és útvonalon felkeresd a mozgalom 16 állomását. A füzet közepén található igazolólap megfelelő helyére az állomásokon található, 3×3 pontból álló kombinációt (műanyag táblán és/vagy felfestve) kell berajzolni, majd postai úton vagy email-ben (scannelve vagy fotózva) kérjük azt Egyesületünkhöz eljuttatni. A beérkezést követően a sikeres teljesítőnek az igazolólapon megadott névre és címre postázzuk a Bükkaljai Kő-út logójával ellátott kitűzőt.

2. A GeoGo.hu oldalon, okostelefonnal a túra egyedi kóddal indítható el és teljesíthető. Az igazolófüzet tartalmazza a túrának a GeoGo-ban való indításához szükséges egyedi kódot. A teljesítés feltétele, hogy tetszőleges módon (gyalogosan vagy futva), tetszőleges sorrendben és útvonalon felkeresd a mozgalom 16 állomását és a GeoGo-ban igazold azok érintését. A sikeres teljesítőknek postázzuk a Bükkaljai Kő-út logójával ellátott kitűzőt, melyet email-ben igényelhetnek.

A túramozgalom igazolófüzete megvásárolható az alábbi partnereinknél
Település Helyszín Cím Nyitvatartás
Bogács Turisztikai Információs Iroda Alkotmány út 5. változó
Eger Prana Túrabolt  Szent János u. 11. hétköznap: 10-18
szombaton: 9-13
Eger Tourinform Iroda  Bajcsy-Zs. u. 9. hétköznap: 8-18
szombaton: 10-16
vasárnap: változó
Egerszalók Barlanglakások Sáfrány utca vége naponta: 9- 16
Egerszalók Turisztikai Információs Iroda Széchenyi út 9. hétköznap: 9-16
szombaton: 9-13

A túramozgalom felkeresendő pontjai és füzetárusító helyei