KőkulTÚRA és gasztronómia Cserépváralja környékén

KőkulTÚRA és gasztronómia Cserépváralja környékén

A Bükkalja hullámzó dombvidéke számtalan természeti és kultúrtörténeti kincset, ritkaságot rejt. Itt találkozhatunk a magyar tájak egyik legkülönlegesebb, s egyben legrejtélyesebb természeti és kultúrtörténeti értékével a kaptárkövekkel. Ezek a fülkés sziklatornyok, az évszázados tölgyfákkal tűzdelt hagyásfás legelők, hűvös szurdokok, ódon pincesorok és a barlanglakások együtt varázsolják egyedivé ezt a tájat. És emellé még ott vannak a vidék gasztronómiai kincsei – a bükkaljai borok és a pálinkák – felejthetetlen élményt kínálva az ideérkezőknek. A Bükkalja kőkultúráját bemutató túráink keretén belül a hétvége alatt megismerkedhetsz a Bükkalja értékeinek színe-javával.

Időpont: 2018. június 1-3. (3 nap / 2 éj)

PROGRAM:
1. nap
Érkezés pénteken kora este (18 órától), a Cserépváralján található szállásunkra.
Este vacsora és aranyérmes bükkaljai pálinkák kóstolója.

2. nap
Reggeli után gyalog indulunk neki felfedezni a vidék távolabbi kincseit. A Felső-szoros vulkanikus eredetű, geológia ritkaságnak számító szurdokán keresztül jutunk el a bükkalja leghatalmasabb kőhodályához, melyet riolittufába faragtak és több nagyméretű oszlopos teremből áll. Innen a vidékre jellemző, tölgyfa matuzsálemekkel ékesített legelőket. majd a Mész-patak tufába mélyülő szurdokvölgyét vesszük célba, hogy eljussunk az Ördögtorony kaptárkőhöz és Cserépfalu háromsoros pincesorára. A Kis-Amerika barlanglakásai érintésével lassan magunk mögött hagyjuk a Bükkalja egyik gyöngyszemét Cserépfalut és kora este visszaérkezünk Cserépváraljára, a szállásunkra. A bőséges vacsora a megfárad túrázó jutalma, az este koronája pedig bükkajai borok kóstolója.
Táv: 19 km
Szint: 350 m

3. nap
Reggeli után Cserépváralja kőkultúrához köthető emlékeit keressük fel. Gyalogosan bejárjuk a falu környékét és megismerkedünk több kaptárkőcsoporttal, a Cserépvárral és tufába vájt gabonatároló vermeivel, a falu barlanglakásos tájházával és sok más érdekességgel. A délutáni órákban érkezünk vissza a szállásukra, ahonnan a búcsúzást követően elidulunk hazafelé.
Táv:10 km
Szint: 200 m

Utazás:
Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk), de Cserépváralja könnyedén megközelíthető busszal is Mezőkövesdről.

Szállás:
Parasztházban, 4-5 férőhelyes szobákban.

Étkezés:
A részvételi díj tartalmazza a két reggelit és a két vacsorát, illetve a pálinka és borkóstolót. A reggeli és a vacsora a Cserépvár Étteremben lesz.

Részvételi díj:
18.500 Ft, mely tartalmazza a 2 éjszaka szállást és a félpanziós ellátást (reggeli és vacsora), 8 féle pálinka- és 7 féle bor kóstolóját, a szervezést és a túravezetést. A részvételi díj az alábbi módon fizetendő:
– 6.500 Ft előleg
– 12.000 Ft a helyszínen

Lehetőség van szombat reggel is becsatlakozni a programba (ez esetben az aranyérmes bükkaljai pálinkák kóstolója sajnos kimarad), így ez esetben a részvételi díj 12.500 Ft, mely tartalmazza a szállást és a félpanziós ellátást (reggeli és vacsora), 7 féle bor kóstolóját, a szervezést és a túravezetést. A részvételi díj az alábbi módon fizetendő:
– 6.500 Ft előleg
– 6.000 Ft a helyszínen

Jelentkezési határidő:
2018. május 21., hétfő.
A jelentkezést a 6500 Ft előleg befizetésével tekintjük véglegesnek.

Mivel a ház csak 20 férőhelyes, így jelentkezz időben (a részvevők létszáma is max. 20 fő)!

Jelentkezés:
Email-ben, név és az utazási mód (kocsi, tömegközlekedés – honnan?) megadásával.
Havasi Norbert (havasi@kaptarko.hu)
Klein Dávid (kleindavid@kaptarko.hu)
A befizetéssel kapcsolatos részleteket a válasz email-ben küldjük.

Comments are closed.