Vendégünk volt a Hazajáró

Vendégünk volt a Hazajáró

Október 13-15. közt ismét ellátogattak hozzánk a Hazajáró honismereti és turisztikai sorozat alkotói, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár, akik a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet alapítói is egyben. Egyesületünk 2017 januárjától szoros együttműködésben munkálkodik a Hazajáró Egylettel a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítésén, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. Az egész hétvégés program célja volt, hogy bemutassuk a két szervezetnek a Kárpát-medence természeti- és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése; a természeti környezet és az épített örökség védelme érdekében tett erőfeszítéseit és megismertessünk a résztvevőkkel egy különleges tájat, a nemrég Hungarikum címmel kitüntetett Bükkalját és annak egyedülálló kőkultúráját.

A hétvége programja a Noszvaj melletti Várkúton, a Turistaházban kezdődött, ahol péntek este közönségtalálkozón vettek részt az érdeklődők és melynek végére kötetlen, baráti beszélgetés alakult ki a résztvevők közt arról, hogy milyen fontos a cselekvő és egymást segítő közösségek léte egy erős társadalom kialakulásához. A két szervezet céljai ebben is egyeznek, ezért programjainkról kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, azokon kölcsönösen részt veszünk, hogy minél szélesebb lehetőséget biztosítsunk tagjainknak és az érdeklődőnek szabadidejük értékadó közösségben való eltöltéséhez.

Szombat reggel Várkútról Noszvajon át, Bükkzsérc érintésével Cserépfaluba túráztunk, miközben megismerkedtünk a Bükkalja kőkultúrájával és a települések kőemlékeivel. A túra végeztével a Bükk Déli Kapu Látogatóközpontban került sor a Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által “Bükkaljai kőkultúra” címmel meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésére és a pályázat képeiből készült fotókiállítás megnyitójára.

Vasárnap zárásként Várkútról indulva még bejártuk a Várhegyet és környékét, majd elbúcsúztunk vendégeinktől és élményekkel tele indultunk haza. Köszönjük a Várkúti Turistaháznak a vendéglátást és a remek hangulatot. Mi úgy éreztük, hogy a résztvevők nagy létszáma ellenére is gördülékenyen ment minden és nagyon jól sikerült a hétvége.

Reméljük ti is hasonlóan látjátok és sikerült olyan különleges látnivalókat bemutatnunk, hogy legközelebb is velünk tartotok.

Comments are closed.