Farsangi disznótor Várkúton

Farsangi disznótor Várkúton

Bár még közel a karácsonyi bejgli és a szilveszteri buli, de azért ne feledkezz meg arról sem, hogy január végén már jön a farsangi szezon. És hát mit tehetünk így télidőben? Természetesen disznót vágunk! (Na jó, azt azért nem nekünk kell leszúrni…)

Egy kis túrával, bükkaljai borokkal és hurkával-csülökkel megfűszerezett téli programra invitáljuk az aktív gasztro-rajongókat Várkútra.

Időpont: 2018. január 26-28.

Helyszín: Noszvaj, Várkút – Várkúti Turistaház

Program:

  1. NAP: 2018. január 26. péntek

Este 6 órától „Isten hozott pálinkával” és forralt borral várjuk a résztvevőket a Várkúti Turistaházban, ahol a szállásunk lesz az elkövetkező 2 éjszaka. Vacsora után elkezdjük előkészíteni a másnapi disznóvágáshoz szükséges alapanyagokat (magyarul hagymapucolás következik).

A kocsikat a Noszvaj melletti Síkfőkúton javasoljuk „letenni”, ahonnan gyalogosan 40 perc alatt fel lehet sétálni Várkútra, de igény esetén a fuvart is meg tudjuk oldani (ezt majd kérjük előre jelezni).

  1. NAP: 2018. január 27. szombat

A disznóvágás hagyományainak a bemutatása (reggeli pálinka) és a hagymás sült vér elfogyasztása után csülökkoptató túrára indulunk. Felkapaszkodunk a Várhegy oldalába, majd leereszkedünk egy felhagyott dolomitbányához, ahonnan talán a legszebb panoráma nyílik a Bükk-fennsík déli peremén sorakozó kövek vonulatára. Innen felkapaszkodunk az Eged-hegyre, hogy ott is megcsodáljuk az elénk táruló panorámát – ami ez esetben Eger lesz –, majd visszasétálunk Várkútra a hullámzó hegygerincet követve (táv: 10-11 km).

Egy óra körül érkezünk vissza a házhoz, ahol már vár minket a gőzölgő friss orjaleves és a forralt bor. Néhány pálinka elfogyasztása után nekiesünk a friss húsoknak, a darálónak és a hurkatöltőnek. Estére előreláthatólag a saját, általunk töltött sült hurkát és sült kolbászt majszolhatjuk, bükkaljai borok társaságában. A hangulatról magunknak gondoskodunk. J

  1. NAP: 2018. január 27. vasárnap

Kényelmes kelés és az előző nap terméséből készült disznótoros reggeli elfogyasztása után levezető túrára indulunk. A Kövesdi-kilátóból a Bükkalja fog elénk tárulni, majd a Török-útról letérve rálépünk a Bükkaljai-Kő-út nyomvonalára és leereszkedünk Noszvajra, ahol a művésztelepként működő Pocem barlanglakásainál fejezzük be a hétvége programját (táv: 7-8 km). Innen egyénileg – esetleg ebéd vagy kávé közbeiktatásával – visszasétálunk az autókhoz.

Tudnivalók

Nehézség: könnyű gyalogtúrák hegyvidéki terepen és zsíros gasztrokaland pálinkaágyon.

Utazás: Noszvajra egyénileg.

Szükséges felszerelés: egy bejáratott túrabakancs, víz és szélálló, réteges, meleg ruházat, tél lévén sapka-sál-kesztyű.

Szállás: A jól felszerelt Várkúti Turistaházban, három és négyágyas, saját fürdőszobás vagy közös zuhanyzós szobákban.

Étkezés: Két meleg vacsora, két meleg reggeli és egy meleg ebéd (zömében a kimúlt malac teteméből, az általunk készített húsos nyalánkságok formájában). No persze forralt bor és pálinka kíséretében.

A hétvégi malacság maradékából természetesen a hazaútra is csomagolunk majd!

Csupán a napközbeni túrákra hozzál magaddal némi nasit!

Részvételi díj: 25.000 Ft, mely tartalmazza a szállást két éjszakára, az étkezéseket, a malac alkatrészeit, a forraltborokat és pálinkákat, a túravezetést és a szervezést.

A részvételi díj nem tartalmazza az utazást és a belépőt a Pocem barlanglakásaihoz.

Jelentkezés az alábbi elérhetőségeken és feltételekkel:

A jelentkezés 5000 Ft/fő előleg befizetésével válik érvényessé, melyhez a szükséges tudnivalókat a jelentkezésre küldött válasz email-ben adjuk meg.

Résztvevők létszáma: min. 20 fő, max. 30 fő.

Garantáltan mindenki megtalálja a számára legjobb programot:

  • Aki szeret jókat enni, friss húsból készült finom ételeket fogyaszthat!
  • Aki szeret inni, egész nap korlátlanul pálinkázhat és borozhat!
  • Aki csak módjával szeretne inni, forralt bort fogyaszthat!
  • Aki táncolni-dalolászni szeretne, kedvére mulathat!
  • Aki szeretne disznót perzselni, bontani, abált léből csipegetni, amíg kedve tartja, megteheti!
  • Aki szeretne a gasztrokalandok mellett egy kicsit mozogni is annak két csodás túrát ajánlunk.
  • Akinek semmi kedve a túrához az a Turistaházban is megvárhat minket és közben már bekapcsolódhat a feldolgozásba is.
Comments are closed.