Farsangi disznótor Várkúton
Bár még közel a karácsonyi bejgli és a szilveszteri buli, de azért ne feledkezz meg arról sem, hogy január végén már jön a farsangi szezon. És hát mit tehetünk így télidőben? Természetesen disznót vágunk! (Na jó, azt azért nem nekünk kell leszúrni…)
Egy kis túrával, bükkaljai borokkal és hurkával-csülökkel megfűszerezett téli programra invitáljuk az aktív gasztro-rajongókat Várkútra.
Időpont: 2018. január 26-28.
Helyszín: Noszvaj, Várkút – Várkúti Turistaház
Program:
- NAP: 2018. január 26. péntek
Este 6 órától „Isten hozott pálinkával” és forralt borral várjuk a résztvevőket a Várkúti Turistaházban, ahol a szállásunk lesz az elkövetkező 2 éjszaka. Vacsora után elkezdjük előkészíteni a másnapi disznóvágáshoz szükséges alapanyagokat (magyarul hagymapucolás következik).
A kocsikat a Noszvaj melletti Síkfőkúton javasoljuk „letenni”, ahonnan gyalogosan 40 perc alatt fel lehet sétálni Várkútra, de igény esetén a fuvart is meg tudjuk oldani (ezt majd kérjük előre jelezni).
- NAP: 2018. január 27. szombat
A disznóvágás hagyományainak a bemutatása (reggeli pálinka) és a hagymás sült vér elfogyasztása után csülökkoptató túrára indulunk. Felkapaszkodunk a Várhegy oldalába, majd leereszkedünk egy felhagyott dolomitbányához, ahonnan talán a legszebb panoráma nyílik a Bükk-fennsík déli peremén sorakozó kövek vonulatára. Innen felkapaszkodunk az Eged-hegyre, hogy ott is megcsodáljuk az elénk táruló panorámát – ami ez esetben Eger lesz –, majd visszasétálunk Várkútra a hullámzó hegygerincet követve (táv: 10-11 km).
Egy óra körül érkezünk vissza a házhoz, ahol már vár minket a gőzölgő friss orjaleves és a forralt bor. Néhány pálinka elfogyasztása után nekiesünk a friss húsoknak, a darálónak és a hurkatöltőnek. Estére előreláthatólag a saját, általunk töltött sült hurkát és sült kolbászt majszolhatjuk, bükkaljai borok társaságában. A hangulatról magunknak gondoskodunk. J
- NAP: 2018. január 27. vasárnap
Kényelmes kelés és az előző nap terméséből készült disznótoros reggeli elfogyasztása után levezető túrára indulunk. A Kövesdi-kilátóból a Bükkalja fog elénk tárulni, majd a Török-útról letérve rálépünk a Bükkaljai-Kő-út nyomvonalára és leereszkedünk Noszvajra, ahol a művésztelepként működő Pocem barlanglakásainál fejezzük be a hétvége programját (táv: 7-8 km). Innen egyénileg – esetleg ebéd vagy kávé közbeiktatásával – visszasétálunk az autókhoz.
Tudnivalók
Nehézség: könnyű gyalogtúrák hegyvidéki terepen és zsíros gasztrokaland pálinkaágyon.
Utazás: Noszvajra egyénileg.
Szükséges felszerelés: egy bejáratott túrabakancs, víz és szélálló, réteges, meleg ruházat, tél lévén sapka-sál-kesztyű.
Szállás: A jól felszerelt Várkúti Turistaházban, három és négyágyas, saját fürdőszobás vagy közös zuhanyzós szobákban.
Étkezés: Két meleg vacsora, két meleg reggeli és egy meleg ebéd (zömében a kimúlt malac teteméből, az általunk készített húsos nyalánkságok formájában). No persze forralt bor és pálinka kíséretében.
A hétvégi malacság maradékából természetesen a hazaútra is csomagolunk majd!
Csupán a napközbeni túrákra hozzál magaddal némi nasit!
Részvételi díj: 25.000 Ft, mely tartalmazza a szállást két éjszakára, az étkezéseket, a malac alkatrészeit, a forraltborokat és pálinkákat, a túravezetést és a szervezést.
A részvételi díj nem tartalmazza az utazást és a belépőt a Pocem barlanglakásaihoz.
Jelentkezés az alábbi elérhetőségeken és feltételekkel:
- Várkúti Turistaház: varkutith@gmail.com
- Havasi Norbert: havasin@kaptarko.hu; +36-20-2181-450
- Klein Dávid: kleindavideger@gmail.com; +36-30-5070-747
A jelentkezés 5000 Ft/fő előleg befizetésével válik érvényessé, melyhez a szükséges tudnivalókat a jelentkezésre küldött válasz email-ben adjuk meg.
Résztvevők létszáma: min. 20 fő, max. 30 fő.
Garantáltan mindenki megtalálja a számára legjobb programot:
- Aki szeret jókat enni, friss húsból készült finom ételeket fogyaszthat!
- Aki szeret inni, egész nap korlátlanul pálinkázhat és borozhat!
- Aki csak módjával szeretne inni, forralt bort fogyaszthat!
- Aki táncolni-dalolászni szeretne, kedvére mulathat!
- Aki szeretne disznót perzselni, bontani, abált léből csipegetni, amíg kedve tartja, megteheti!
- Aki szeretne a gasztrokalandok mellett egy kicsit mozogni is annak két csodás túrát ajánlunk.
- Akinek semmi kedve a túrához az a Turistaházban is megvárhat minket és közben már bekapcsolódhat a feldolgozásba is.